Leestip: Op naar geluk

Wat een fijn boek is dit: Op naar geluk van Ap Dijksterhuis. Mocht je nog een boek zoeken om mee te nemen op vakantie dat lekker leest maar je ook aan het denken zet, dan is dit een aanrader.

Ons geluk hebben we voor een aanzienlijk deel zelf in de hand. Voor 50 procent zelfs, zo vertelt de wetenschap ons. In dit boek verbindt Ap Dijksterhuis, een van de invloedrijkste psychologen van Nederland, inzichten uit de moderne psychologie en neurowetenschap met klassieke westerse filosofie en oosterse filosofie. Hij legt duidelijk uit wat zorgt voor meer of minder geluk, en hoe het komt dan mensen vaak helemaal niet weten wat hen echt gelukkig maakt. Inzichten die je aan het denken zetten en je aanzetten om concrete veranderingen aan te brengen in de dingen waar je meer of minder tijd aan besteed.

Ik heb voor mezelf 10 lessen opgeschreven die ik uit dit boek heb gehaald:

  1. Doen: dingen die je gelukkig maken. Onderneem, doe dingen. Sport, studie, het maakt niet uit: het overgrote deel van de mensen zal gelukkiger worden als ze de balans tussen passief en actief verschuiven naar actief, stelt en onderbouwt Ap Dijksterhuis.

  2. Leven in nu: trainen van je bewustzijn. Gebruik hiervoor meditatie en mindfullness of schrijven (van een dagboek).

  3. Dankbaarheid: een hulpmiddel hierbij is een dankbaarheidsdagboek (hierover schreef ik eerder een blog)

  4. Geef complimenten. Geef überhaupt.

  5. Maak verbinding met andere mensen, onderneem sociale activiteiten. Contact maakt gelukkig.

  6. Zelfkennis: weten waar je goed in bent, weten waar je gelukkig van word, weten wat je behoeften zijn.

  7. Doelen stellen. Dit moeten doelen zijn die we kunnen bereiken en die passen bij onze verlangens en behoeften (daarvoor heb je de zelfkennis uit punt 7 nodig)

  8. Wees niet bang. Op lange termijn hebben mensen meer spijt van wat ze niet hebben gedaan dan wat ze wel hebben gedaan.

  9. Flow bereiken: jezelf kunnen verliezen (niet steeds tussendoor mail en andere berichtjes lezen). Uitdagende maar niet te moeilijke werkzaamheden opzoeken. Voed je gevoel van aliveness: zing, huil, bid, lach, bewonder!

  10. Relativeer negatieve emoties. Tools hiervoor zijn: schrijven over je emoties en mindfullness.

  11. En nog een laatste : tijd voor geluk maken!

Vorige
Vorige

Nooit meer uitstellen

Volgende
Volgende

7 tips tegen piekeren