Nooit meer uitstellen

Uitstelgedrag. Wie kent het niet. Je begint pas op het allerlaatste moment aan iets dat je moet doen. En zelfs als het dringend is doe je nog andere dingen. Of je doet het zelfs helemaal niet.

De een doet het vaker dan de ander, maar als het structureel is en je er last of stress van krijgt, lees dan deze blog over uitstelgedrag.

Wat is uitstelgedrag?

Volgens wikipedia is uitstelgedrag: het uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt dit ook wel irrationeel gedrag genoemd.

Een andere bekende term hiervoor is procrastinatie. Voor studenten, waar dit een veelvoorkomend probleem is, is er de term: studieontwijkend gedrag.

Feiten en cijfers

Ongeveer 95% van de mensen vertoont soms uitstelgedrag. 20% doet dit structureel en ervaart last hiervan.

Oorzaken uitstelgedrag

Er zijn allerlei oorzaken voor uitstelgedrag. Het kan nuttig zijn om eerst goed te kijken wat bij jou het onderliggende probleem is. Eventueel kan een coach je hierbij helpen. Als je je eigen gedrag beter snapt en inziet, kan je dat gedrag makkelijker veranderen.

In het algemeen zijn er de volgende drie meest voorkomende oorzaken van uitstelgedrag te onderscheiden:

  • faalangst / perfectionisme;

  • gebrek aan discipline en motivatie;

  • te druk: verlamd raken van hoeveelheid werk en niet weten waar te beginnen.

Nadelen van procrastinatie

Uitstelgedrag is voor veel mensen een last waar ze vanaf willen. Natuurlijk zijn er mensen die (denken) alleen geïnspireerd en gemotiveerd te zijn als de deadline heel dichtbij komt, maar de meeste mensen ervaren dat uitstellen ze niks brengt. Het uitstelgedrag heeft juist een negatieve invloed op verschillende dingen. Bijvoorbeeld op je gezondheid. Denk aan stress, lusteloosheid, ontevredenheid, angst, slaapproblemen en schuldgevoelens. Ook heeft uitstelgedrag een negatief effect op je geld: door te laat te betalen of indienen kan je geld verliezen; en je tijd: steeds opnieuw beginnen en niet afmaken leidt tot verlies van tijd. Tot slot heeft dit gedrag een negatief effect op je relaties en je werk: mensen gaan het merken, rekenen niet meer op je en zijn teleurgesteld. Op je werk ben je minder productief dan je zou kunnen zijn.

Wat kun je hieraan doen?

7 tips om nooit meer uit te stellen

  • Maak heldere en haalbare doelen en deadlines. Vertel eventueel je deadline aan andere mensen.

  • Probeer je perfectionisme los te laten; leg de lat bewust lager voor jezelf.

  • Knip grote klussen op in kleine stukjes.

  • Zorg voor geen afleiding: geen mail, geen telefoon: schakel alle notificaties uit en zoek een rustige plek op.

  • Beloon jezelf als het af is. Bepaal van te voren je beloning.

  • Begin: houd op jezelf te vertellen hoe stom of lastig een taak is en ga gewoon aan de slag. Zo krijg je de kunst van het beginnen onder de knie, iets waar veel procastinators moeite mee hebben.

  • Zelfinzicht: begrijp waar je uitstelgedrag vandaan komt. Door meer bewustwording kan je sneller patronen van jezelf herkennen en stoppen.

Succes!

Vorige
Vorige

Werk - privé balans

Volgende
Volgende

Leestip: Op naar geluk