Boekentip voor perfectionisten

Met de vakantie in het vooruitzicht heb ik voor degene die graag leest tijdens de vakantie vandaag een boekentip. Deze tip is specifiek voor de perfectionisten onder ons. Het gaat om het boek: ‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown. Haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ vind ik ook waardevol en verdient wat mij betreft ook een plekje in de reiskoffer.

Vorige maand schreef ik een blog over perfectionisme met de titel: 'perfectionisme is niet zo perfect'. Ik was verrast over de grote belangstelling voor deze blog. Dat dit onderwerp leeft wist ik uit mijn praktijk, maar kennelijk is het nog relevanter dan ik dacht. Daarom dus deze boekentip.

Brené Brown heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar thema’s als perfectionisme, faalangst en imposter syndroom en schrijft heel toegankelijk. Ook geeft zij in haar boeken fijne inzichten en praktische handvatten. Voor degene die niet zo van lezen houden zijn er ook TED-talks, Netflix-lezingen en podcasts van haar.

In haar boek noemt ze 10 wegwijzers die wil ik je graag meegeven. Niet als opdracht om ze allemaal na te leven, want ja, dat legt de lat veel te hoog. Maar om je te inspireren en aan het denken te zetten. Ik adviseer je om het klein te maken: kies 1 (of 2) van de wegwijzers die je het meest raakt en geef die een plek in je (dagelijks) leven . Daarmee maak je al een grote stap.

10 wegwijzers die je helpen om je 'goed genoeg te voelen'

  1. Kies voor authenticiteit; laat je angst voor wat anderen vinden los.

  2. Vergroot je zelfcompassie; laat je perfectionisme los.

  3. Ontwikkel meer veerkracht; laat zelfverdoving en machteloosheid los.

  4. Cultiveer dankbaarheid en geluk; laat je gevoel van schaarste en angst los.

  5. Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven; laat je onzekerheid los.

  6. Geef je creativiteit de ruimte; laat je neiging jezelf te vergelijken met anderen los.

  7. Neem tijd om te spelen en te ontspannen; laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde los.

  8. Breng kalmte en stilte in je leven; laat stress als leefstijl los.

  9. Streef naar zinvol werk; laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je zou moeten doen los.

  10. Lach, zing, dans; laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en 'normaal' moet doen los.

Vorige
Vorige

Fernweh: verlangen naar ver

Volgende
Volgende

Perfectionisme is niet perfect