Fernweh: verlangen naar ver

Iedereen kent het begrip heimwee wel. Het pijnlijke gemis van thuis. Heimwee gaat over het verlangen naar het geborgene van de zekerheden van het bekende. Sommige mensen hebben last van heimwee op vakantie; sommige kinderen kennen dit van logeerpartijtjes en kamp.

Fernweh is een minder bekend begrip. Ik hoorde het woord fernweh dit jaar voor het eerst en was meteen geraakt: er is een woord voor het verlangen dat ik zo goed ken!

Fernweh is eigenlijk het tegenovergestelde van heimwee. Het betekent letterlijk de pijn naar ver. Dit gevoel gaat over het verlangen naar het onbekende. Een goed Nederlands woord ken ik hier niet voor.  

Ik ken het gevoel van fernweh heel goed en vooral op twee momenten. Als ik net terug ben van vakantie. Dan heb ik vaak iets van weemoed naar wat geweest is. Maar ook kan dit gevoel opspelen als ik juist wat langer niet op reis ben geweest. Dan heeft het iets van onrust. De drang om weer te gaan en nieuwe plekken te ontdekken is dan groot.

 Met een vriendin sprak ik hier over en zij het kent het gevoel als een verlangen even te willen verdwijnen. Het gaat voor haar om het even weg zijn van alles. Voor mij gaat dit gevoel over een verlangen naar anders. Het vreemde van die andere plek. Nieuwe landschappen, nieuwe geuren, nieuwe smaken.

 Herken jij je in dit gevoel? Heb je moeite om je ritme weer op te pakken na de zomervakantie?

Dan heb ik deze 4 tips voor jou:

  1. Maak een nieuw plan. Plannen maken en verheugen maakt gelukkig, zo blijkt uit onderzoek*.

  2. Maak kleine reisjes/ ontdekkingen de omgeving. Maak van je weekend een mini-vakantie.

  3. Koester je foto’s en herinneringen: steeds opnieuw beleven kan helpen.

  4. ‘Leef in hier en nu’. Dit klinkt als een cliché maar genieten van kleine dingen in het moment is echt de sleutel naar gelukkiger zijn*.

*Zomerboek 2022, speciale uitgave bij Psychologie Magazine.

*Op naar geluk; Ab Dijksterhuis.

 

Vorige
Vorige

Geen klik met je baas?

Volgende
Volgende

Boekentip voor perfectionisten