7 tips tegen winterdip

De winter is de tijd van verstilling en van korte en donkere dagen. Niet iedereen is daar blij mee. Zodra de klok een uur is teruggedraaid slaat bij veel mensen de winterdip toe. Klachten als vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid komen vaak voor. Huisartsen die ik coach geven aan dat dit een drukke tijd is in hun praktijk.

Voel jij je in de winter vaak moe en lusteloos? Lees dan deze 7 tips.

7 tips tegen de winterdip

  1. Zorg voor structuur: sta elke dag voor 8 uur op; maak elke dag ontbijt, ga elke dag naar buiten, en elke dag op (dezelfde) tijd naar bed.

  2. Sport en beweeg: met bewegen maakt je lichaam endorfine aan. Dit gelukshormoon heb je in de winter extra hard nodig. Als je voetbalclub of hockeyclub dicht gaat in de winter, denk ook eens aan vormen van sport die passen bij je dit seizoen zoals yoga, pilates of de sportschool.

  3. Zoek daglicht op: maak elke dag een wandeling. Haal daglicht naar binnen: gordijnen open, lichten aan. Ook kan je denken aan lichttherapie. Bij deze therapie ga je in het licht van een speciale lamp zitten.

  4. Lees een boek: met verhalen kan je verdwijnen in een andere wereld, op reis gaan in je hoofd, fantaseren.

  5. Probeer te genieten: dekenmomentjes op de bank, kaarsjes aan, spelletjes doen, maak een (anti) winterplaylist voor jezelf. Dit is ook een goed moment om een dankbaarheidsdagboek te beginnen. Schrijf hierin elke dag 3 dingen op waar je blij van werd die dag. Dit helpt je om te focussen op de dingen die wel fijn zijn op een dag, al zijn het maar hele kleine dingen. En het zorgt ervoor dat je aandacht niet teveel naar het negatieve gaat. De gedachte hierachter is: alles wat je aandacht geeft groeit. Dus als je het positieve aandacht geeft groeit dat.

  6. Maak plannen: denk na over een volgende carrièrestap, over de bestemming voor de zomervakantie, verdiep je in een nieuwe studie of cursus of boek een weekendje weg.

  7. Accepteer dat je andere energie hebt en minder zin om dingen te ondernemen. Isoleer jezelf niet maar bedenk alternatieve ideeën voor sociale activiteiten: samen serie kijken met vrienden bij elkaar thuis in plaats van de kroeg in. Of denk aan: boekentips uitwisselen, samen wandelen, vaker bellen.

Een winterdip kan erg vervelend zijn maar probeer er anders naar te kijken. Zo is de winter in de natuur een periode van verstilling. Verstillen en vertragen is ook een kans om dingen te verwerken en los te laten. Een periode van bezinning om vandaar uit in het voorjaar weer te groeien en nieuwe dingen te ondernemen. Eventueel kan je een coach vragen je te helpen hierbij. Wanneer je winterdip meer gaat lijken op een winterdespressie, neem dan contact op met je huisarts zodat deze je kan adviseren.

Vorige
Vorige

Loopbaantwijfels? De TMA test geeft inzicht

Volgende
Volgende

Winterklaar maken