Winterklaar maken

De winter is voor mij de tijd van vertragen, verstillen en bezinnen. Winterklaar maken noem ik dat. Jezelf winterklaar maken, zoals je dit ook doet met je tuin. Genoeg hout en dekentjes in huis halen voor warmte. Fijne boeken verzamelen om lekker bij weg te dromen. Goeie series uitzoeken die je een lust zijn voor het oog en voer voor je gedachten. Dikke jas en muts uit de kast halen voor lange frisse wandelingen. Maar ook overgave aan af en toe niksen. Dan komt er ruimte om te bezinnen en nieuwe inzichten en ideeën te laten groeien.

Winterwoorden

Woorden die mij inspireren als het gaat om de winter zijn vertragen, verstillen en bezinnen.

  • Vertragen: trager worden; langzamer gaan; verminderen; afremmen; niet opschieten; temporiseren; tijdrekken.

  • Verstillen: het proces van druk naar stil. Kalmering; mijmeren; wandelen; dagdromen; bezinnen; afsluiten; verwerken; verwonderen; tot rust komen.

  • Bezinnen: nadenken om tot inzicht te komen; helder besef; inkeer; kalmte; bezonnenheid.

Geen winterslaap

Overigens is dit geen pleidooi om jezelf op te sluiten in huis en een soort winterslaap te houden. Ook in de winter zijn lange wandelingen goed. Talloze studies hebben aangetoond dat de natuur aanwijsbare positieve effecten heeft op je mentale gezondheid. Het verlaagt bijvoorbeeld stress, gevoelens van angst, bloeddruk en spierspanning. En het verhoogt gevoelens van geluk, geeft energie en volgens sommige studies kan het zelfs je levensverwachting aanzienlijk verhogen. Dus ondanks kou of donkere dagen blijf naar buiten gaan, blijf de natuur opzoeken, blijf wandelen. Juist in de winter, om de winterdip te voorkomen.

Alternatieven zoeken die passen bij je behoeften

Geef toe aan het feit dat je minder energie hebt en misschien minder zin in feestjes maar isoleer jezelf niet. Denk aan alternatieven die beter passen bij je energie. Bijvoorbeeld: als je minder energie voelt om op vrijdag naar de kroeg te gaan met vrienden bedenk dan een alternatief zoals samen een serie uitkiezen en elke vrijdag bij iemand thuis kijken. Klinkt simpel en dat is het ook.

Omarm de saaiheid

Op een grijze koude dag voelt het allemaal stom maar bedenk dat de winter in de natuur ook zijn functie heeft. Tijd van verstilling is nodig om in het voorjaar weer tot bloei en groei te komen. Hoe kan jij dit principe en deze cyclus in jouw leven toepassen?

Laat je inspireren door de natuur en geef je over aan de saaie koude dagen. Zo benut je dit seizoen om dingen te overdenken en verwerken. Zodat je daarna weer tot bloei kan komen!

Vorige
Vorige

7 tips tegen winterdip

Volgende
Volgende

Waarom hebben mensen een dankbaarheidsdagboek?