Wandelen in de natuur: helend bij stress

Mensen die mij kennen weten dat ik veel wandel, in mijn vrije tijd en in mijn werk. Als coach gebruik ik wandelen als 'tool' om letterlijk 'in beweging' te komen. Behalve de beweging is ook de omgeving waarin we wandelen van belang. In de natuur ontspannen mensen en komen ze dichter bij zichzelf. Ik ervaar dat mensen meer 'uit hun hoofd' en meer 'in hun lijf en gevoel zitten'.

Hoe zit dat precies? Wat gebeurt er bij het wandelen en helpt wandelen ook bij stress en burn-out klachten?

Altijd ‘aan staan’

In zijn boek 'Nooit meer te druk' (2016) beschrijft bedrijfspsycholoog Tony Crabbe wat voortdurende stress door altijd 'net te druk' te zijn met ons kan doen. 'Ons lichaam is erop afgestemd om te schakelen tussen een staat van activiteit en een staat van rust, om ons met een dosis adrenaline op scherp te zetten en daarna weer te ontspannen. Maar de drukte die ons voortdrijft is continu aanwezig in de huidige samenleving en wordt niet afgewisseld met perioden van rust en ontspanning'. Huidige technologische mogelijkheden zorgen voor vrijheid en flexibiliteit: we kunnen overal werken, maar het gevaar is dat we altijd maar 'aan staan'.

Perfectionisme, faalangst, Imposter syndroom: allemaal veel voorkomende verschijnselen in de huidige maatschappij waar succes en maakbaarheid vanzelfsprekend lijken. Zeker onder hoogopgeleiden. De druk om te presteren en het 'perfecte leven te hebben' is hoog.

Helende werking van de natuur

Gelukkig zijn er ook tegenbewegingen. Veel mensen waarderen de rust van de natuur. Veel mensen verlangen naar 'natuurlijk' en 'echt'. Mensen gaan er op uit en er wordt veel gewandeld in de natuur. Zeker tijdens de lockdowns. Nu we weer werken op kantoor en de agenda's weer volstromen met (zakelijke) borrels en etentjes hebben we de neiging om de dagelijkse wandeling te vergeten. Met het gevaar van overprikkeling en oververmoeidheid.

Stap voor stap je hoofd leegmaken

De natuur werkt helend. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de relatie tussen natuur en welzijn. Uit deze onderzoeken blijkt dat de natuur helpt om te ontspannen, te herstellen van stress, helderder te denken en tot creatieve oplossingen te komen. Sterker nog: als je minimaal 1xper week in een park of bos beweegt is de kans op psychische problemen vermindert met de helft zo blijkt uit Schots onderzoek. De sleutel zit in de combinatie van natuur en bewegen. Bewegen an sich helpt ook, maar in de natuur is het effect sterker zo blijkt uit onderzoek.

Wandelen als medicijn

In een interview met NRC pleit de Ierse neurowetenschapper Shane O'Mara voor meer wandelen. 'Ik prijs de dag waarop huisartsen het wandelen gaan beschouwen als een medicijn maar dan zonder bijwerkingen. Op de Shetlandeilanden gebeurt dit al: artsen schrijven lange strandwandelingen voor als preventieve behandeling voor lichamelijke en geestelijke aandoeningen.' Wandelen is goed voor ons brein en ons gevoel van geluk zo stelt hij. Waarom is wandelen zo goed? 'Als we in beweging zijn, is ons brein ook in beweging. We zijn cognitief mobiel. Mindwandering: we laten onze geest te vrije loop en juist daardoor zijn we in staat herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen' , aldus O'Mara.

Wandelcoaching: wandelen, natuur en coaching versterken elkaar

Bij wandelcoaching maak je zowel gebruik van de werking van de natuur en als van de beweging van het wandelen. Het lopen brengt je letterlijk in beweging. Het geeft je brein de mogelijkheid te ontspannen en tegelijk helder en creatief te denken. Door mij mee te nemen als coach onderweg neem je een eerlijke spiegel en buitenstaander mee. Dat kan je verder brengen op de pad.

Wil je dit een keer ervaren? Boek dan bij mij een reflection walk. Dat kan, nu de dagen weer langer worden, ook als vroege avondwandeling na je werk.

Vorige
Vorige

Perfectionisme is niet perfect

Volgende
Volgende

Imposter syndroom: bang om door de mand te vallen