Werk - privé balans

Als ik terug ben van vakantie ga ik alles anders doen. Vanaf nu neem ik meer tijd voor mezelf, werk ik niet meer in de avond en ga ik 3 x per week sporten.”

Herken je dit soort voornemens?

Na een paar weken werken en de drukte van kinderen die weer naar school gaan, zijn deze voornemens vaak weer naar de achtergrond gezakt … Hoe kan dit anders?

Werk en privé vaak uit balans

De juiste balans vinden is lastig. De Randstadwerkmonitor laat zien dat werk en privé wereldwijd meer en meer door elkaar heen lopen. Enkele cijfers:

  • van de respondenten beweert 59% dat ze buiten normale werkuren onmiddellijk op oproepen, e-mails en sms-berichten van het werk reageren.

  • 27% van de Nederlanders zegt dat hun werkgever verwacht dat ze altijd beschikbaar zijn voor telefoontjes, e-mails en sms-berichten. Ook tijdens de vakantie en vrije tijd.

  • 22% voelt zich zelfs onder druk gezet om tijdens vakantie te reageren op oproepen en berichten van het werk.

  • niet alleen het werk loopt door in privétijd. Het omgekeerde gebeurt ook: 70% van de Nederlanders behandelt soms privézaken tijdens werkuren.

Zo herken je een niet goede werk-privébalans

Dit zijn de signalen die op een verstoorde werk-privébalans kunnen duiden:

  • Je bent minder efficiënt en productief. 

  • Je hebt constant een gevoel van stress. 

  • Je verliest interesse en plezier in dingen.

  • Je vergeet afspraken.  

  • Er zijn veel irritaties en ruzies met mensen om je heen.

Als je iets wilt doen voor een betere balans tussen je werk en je privéleven dan kun je beginnen met kijken naar je werk, maar ik nodig je uit om eerst te kijken naar je privéleven. Veel tips en artikelen over dit onderwerp leggen de focus op beter omgaan met je werk. In deze blog leg ik de focus op je privéleven en hoe je daarmee opgaat. Daar heb je (meer) invloed op en dit is soms een ondergeschoven kindje. Zo gaat er vaak stiekem veel tijd verloren aan tv kijken en op de telefoon scrollen terwijl dit je niet altijd veel oplevert. Vandaar mijn tip: begin bij je privéleven. Als je dit leuker gaat maken dan ga je dit ook meer prioriteit geven.

Wat doe je in je vrije tijd?

Waar krijg je energie van? Wat helpt je om te ontspannen? De ene houdt van sporten, de ander leest graag een boek. Het is goed om te weten wat jij fijn vindt om te doen. Doe je deze dingen ook in je vrije tijd?

Om een goede werk-privé balans te hebben, is het belangrijk dat je jouw vrije tijd ook benut en niet maar een beetje laat lopen of overschaduwen door ‘moetjes’..

Een paar tips hierbij zijn:

  1. Maak een duidelijk onderscheid tussen werk en privé

    Probeer een duidelijke scheidslijn te trekken tussen werk en privéleven. Veel mensen nemen werkstress mee naar huis. Probeer dit te vermijden door thuis te focussen op je hobby’s of familie. Tegenwoordig krijgen we ook via de mobiele telefoon meldingen van het werk binnen. Probeer dit te beperken en zet meldingen uit.

  2. Creëer nieuwe routines

    Een routine is iets dat er iedere dag ongeveer hetzelfde uitziet. Bijvoorbeeld: je staat op, maakt je klaar en vertrekt naar je werk. Je kan een betere balans tussen privé en werk vinden door je huidige routine aan te passen of een nieuwe routine uit te proberen. Zo kun je bijvoorbeeld ’s morgens wat vroeger opstaan om vóór je gaat werken nog even een ochtendwandeling te maken.

  3. Word lid van een vereniging

    Meestal hebben verenigingen vaste dagen waarop ze samenkomen. Dit kan een toevoeging zijn aan je routine en weekplanning. Zo ontmoet je nieuwe mensen buiten de sfeer op kantoor. Iedereen komt naar een training met maar één doel: ontspannen!

    Lid worden van een sportvereniging heeft dus meer voordelen dan enkel de beweging die je ook zou hebben wanneer je alleen gaat sporten. Je krijgt motivatie om te bewegen van andere mensen terwijl je tegelijk sociaal contact hebt.

  4. Leg een vaste dag of tijdstip vast voor je geliefden

    Soms heb je tijdens de week weinig tijd of aandacht voor je partner of kinderen. Plan een dag in de week of een vast moment op de dag met elkaar waarin de focus volledig op elkaar is.

  5. Energiegevers en hobby’s

    Weet wat je energiegevers of hobby’s zijn en geef die een vaste plek in de week. Wissel af in je hobby’s of activiteiten om je nieuwsgierigheid te blijven voeden.

  6. Nieuwe dingen zorgen voor nieuwe energie en inspiratie: onderneem af en toe iets nieuws.

  7. Verdedig je vrije uren

    Vaak komt er op je werk zomaar een klus of vergadering ‘even tussendoor’. Je eigen taken moet je dan later inhalen. Prima, maar laat die extra uren niet opstapelen. Pak er soms ook een vrije dag voor terug. 

  8. Accepteer dat goed ‘goed genoeg’ is.

    Niemand is perfect, ook jij niet. Probeer perfectionisme los te laten, op het werk maar ook thuis. Laat dingen meer los, anders hou je geen vrije tijd over.

Succes met je nieuwe routine en veel plezier in je vrije tijd!

Vorige
Vorige

Leestip voor Valentijnsdag ❤️

Volgende
Volgende

Nooit meer uitstellen