Geen klik met je baas?

Wat te doen als je het niet goed kan vinden met je (nieuwe) baas?

Deze situatie komt helaas vaak voor en kan veel van jezelf vragen. Het kan je werkplezier beïnvloeden, je veel energie kosten en je onzeker maken. Spanningsklachten en slecht slapen kunnen het gevolg zijn. Hoe kan je het beste met deze situatie omgaan?

7 tips om dit aan te pakken:

 Tip 1: Praat met je baas

Dit lijkt wel erg voor de hand liggend, maar dit is best lastig en veel mensen gaan dit uit de weg. De sleutel zit echter vaak in betere communicatie en begrip voor elkaar. Hoe pak je zo’n gesprek aan?

  • Bereid je goed voor: schrijf de punten op die je belangrijk vindt.

  • Houdt het bij jezelf. Dus niet “anderen vinden dat ook”.

  • Geef aan wat je nodig hebt van je leidinggevende: laat hierbij je grenzen maar zeker ook je kwetsbaarheid zien. Kwetsbaarheid vinden veel mensen lastig maar dat is vaak wel de weg naar meer begrip en meer verbinding. Laat merken wat het met je doet.

  • Probeer niet de ander te veranderen maar de situatie te veranderen.

  • Realiseer je dat je baas misschien tijd nodig heeft om je te begrijpen of met je feedback om te gaan: verwacht niet direct resultaat of grote verandering. Heb geduld maar blijf tegelijk wel vasthoudend in het onderwerp.

Tip 2: Focus op wat wel goed gaat op je werk

 De werkrelatie met je leidinggevende is maar een aspect van je werk. De inhoud van je werk, de cultuur of collega’s kunnen je wel werkplezier geven zodat daarmee onder aan de streep genoeg over is om energie van te krijgen. Focus op de leuke aspecten van je werk en kijk in hoeverre je die een grotere plek kan geven in je agenda en in je hoofd.

Tip 3: Zorg goed voor jezelf buiten het werk

Een vervelende werksfeer kan een grote energievreter worden in je leven. Als je dit ook weer mee naar huis neemt en er moeilijk los van kan komen dan kunnen de problemen zich gaan opstapelen. Zorg ervoor dat je in je tijd buiten het werk voldoende leuke afleiding hebt. Ga dingen doen die je energie geven en ontspannen zoals sport, wandelen en fietsen in de natuur. Spreek met vrienden af en praat met hen over je werksituatie.

Tip 4: Kijk naar jouw aandeel. Waar kan je zelf iets verbeteren aan de relatie? Vraag hierbij eventueel hulp van een coach.

Misschien pak jij de dingen niet handig aan. Heb je wel goed aangegeven wat je nodig hebt van je leidinggevende? Heb je zelf verkeerde verwachtingen gecreëerd over je eigen functioneren? Heb je te hoge verwachtingen van de ander?

Tip 5: Inzicht in je eigen triggers kan je helpen. Soms raakt je baas (oude) pijn die niet over je baas gaat maar over iets anders.

Het kan zijn dat je steeds een bepaald type conflicten hebt met (al) je bazen. Kijk eens terug naar eerdere werkrelaties. Hoe verliepen die? Het kan zijn dat er bepaalde triggers, bijvoorbeeld rondom het thema autoriteit, steeds terugkomen. Inzicht in je eigen triggers kan helpen om patronen te doorbreken. Ook hierin kan een coach je helpen.

Tip 6: Praat met HR of vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon kan je een luisterend oor geven en mogelijk ook hulp en advies. Ook de afdeling HR is een plek waar je heen kan. Probeer erover praten met directe collega’s te vermijden. Dit kan hen in een loyaliteitsconflict brengen en helpt jou niet verder.

Tip 7: Zoek een andere baan

Tot slot, als er geen verbetering lijkt te komen en je voelt dat je echt niet op je plek zit, ga op zoek naar een andere baan. Te lang blijven zitten op een plek die echt niet goed voor je is kan veel stress geven en ongezond zijn.

Succes!

Wil je eens met een coach hierover verder praten? Neem contact met me op; ik help je graag verder.

 

 

Vorige
Vorige

Kleine stapjes om in beweging te komen

Volgende
Volgende

Fernweh: verlangen naar ver