Leestip voor Valentijnsdag ❤️

Valentijnsdag

Op Valentijnsdag staat de liefde centraal. Sommige mensen vinden dit commerciële onzin; anderen houden ervan. Ik denk dat het goed is om soms even stil te staan bij de liefde; op Valentijnsdag of een andere dag. Want de liefde vinden is bijzonder en best moeilijk. Maar de liefde behouden misschien nog wel uitdagender. Daarom vandaag mijn leestip: Sorry, schatje. Het no-nonsense relatieboek voor goede en slechte tijden van Anne de Jong.

 Liefdesvaardig worden

Dit boek leert je hoe je ‘liefdesvaardig’ kan worden, aldus Anne de Jong. In dit boek beschrijft Anne de Jong haar vijf principes van liefdesvaardig zijn. Ook geeft ze je tien skills mee die je helpen in de liefde.

Hoewel ik geen relatiecoach ben, komen in mijn coachingsgesprekken wel regelmatig vragen en thema’s ter sprake die te maken hebben met (liefdes) relaties.  

Nieuwe boeken lezen over dit onderwerp zijn voor mij zowel leuk als belangrijk. Soms leen ik deze boeken ook uit aan mijn coachees als daar aanleiding voor is.

Wat ik aantrekkelijk vind van dit boek is dat de principes en skills in de liefde heel duidelijk beschreven zijn en ook toepasbaar op andere relaties dan de liefdesrelatie. Denk aan:

  • Duidelijk en empathisch zijn tegelijk.

  • Lief zijn voor jezelf maar ook voor de ander.

  • Duidelijk communiceren.

  • Nieuwsgierig zijn zonder oordeel.

  • Kwetsbaarheid tonen.

 Al deze dingen werken verbindend en komen vaak langs in mijn coaching. Lastig zijn deze dingen meestal wel. Ook al weten we best wat we beter wel of juist niet kunnen doen in onze relaties; de praktijk is soms weerbarstig. Dit boek is lekker duidelijk geschreven en helpend om je weer eens bewust te zijn van deze thema’s, je valkuilen en patronen.

 Zelf beginnen met veranderingen

Het is vooral een boek dat aanspoort om te gaan doen (zie ook skill 10) en daar kan ik mij helemaal in vinden. Om dingen echt te doorbreken moet je wel iets doen: zelf het anders doen. En niet wachten op de ander. Kleine stapjes zetten in ander gedrag en andere communicatie. De kans is groot dat de ander daarop zal reageren, in positieve zin dan.

Succes!

Vorige
Vorige

Het zonnetje in huis

Volgende
Volgende

Werk - privé balans