Leestip: de fontein

Deze blog gaat over een boek dat ik jaren geleden las maar nog steeds gebruik: de fontein van Els van Steijn. Een waardevol boek voor iedereen die meer wil weten over zichzelf, zijn of haar familiesysteem en welke invloed dat heeft op zijn of haar leven. Ik leen dit boek regelmatig uit aan coachees bij wie ik het gevoel heb dat de antwoorden liggen in dit boek.

Els van Steijn geeft in dit boek heldere uitleg over familiesystemen aan de hand van de metafoor de fontein. Je leert wat je plek is in het systeem. Op die plek ontvang je de stroming van de fontein, aldus Els van Steijn. Als je niet op je plek staat vang je niet genoeg van de stroming en sta je niet in je kracht.

De metafoor is een makkelijke manier om meer inzicht te krijgen in wat familiesystemen zijn. Onderwerpen als “op je plek staan” en de “stroming van de fontein” klinken misschien wat zweverig maar de stijl van Els van Steijn is juist helder en duidelijk. Ik vond het boek soms wat stellig maar dat zegt ook iets over mij natuurlijk. Ik heb veel uit dit boek gehaald over mijn familie, over verbinden en over oneigenlijke verantwoordelijkheid overnemen als kind. Het boek daagt je uit om los te laten wat van de ander is, en te omarmen wat van jou is. Het boek geeft je inzicht in hardnekkige patronen en helpt je daarmee om meer grip te krijgen op je leven.

Geen makkelijk boek omdat je echt uitgedaagd wordt om aan het werk te gaan. Maar het is prettig geschreven en bovendien echt prachtig vormgegeven. Een feestje voor het oog en daar word ik heel blij van :).

Aanrader!

Vorige
Vorige

Throwback: februari 2022

Volgende
Volgende

Goede voornemens: 7 tips om nu écht ermee aan de slag te gaan